AYBÜ Öğrencileri Dikey İnişli Roket Geliştirdi
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören 6 öğrenci, TÜBİTAK’ın desteklediği bir proje kapsamında dikey inişli roket geliştirdi. Bu roket, belirlenen irtifadan sonra kontrollü bir şekilde yumuşak iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen özelliklere sahip.
6 kişilik ‘GRIFFIN Dikey İnişli Roket Takımı’ adlı ekip, roketlerin uzay keşifleri için maliyetinin yüksek olması ve tekrar kullanılabilirlik sorununa çözüm olabilecek bir proje üzerinde çalıştı. Roketleri daha sürdürülebilir hale getirmek amacıyla tasarlanan bu yeni roket, eylül ayında düzenlenen TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması’nda 171 takım arasından 3’üncülük ödülünü kazandı.
‘PROJEMİZİN YÜZDE 99 YERLİLİK PAYI MEVCUT’
Grubun kaptanı olan Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi Eray Dağsuyu, 2 senedir bu projenin geliştirilmesi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Takım olarak hedeflerinin, roketin 9 metreden serbest bırakılmasının ardından dik ve yumuşak bir şekilde inişini sağlamak olduğunu söyledi. Proje, TÜBİTAK SAGE iş birliği ile gerçekleştirilen yarışmada büyük başarı elde etti.
Dağsuyu, roketin temel farkının tekrar tekrar kullanılabilme özelliği olduğunu vurgulayarak, bu proje sayesinde Türkiye’nin savunma sanayisine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade etti.
‘TEMEL FARKI TEKRAR KULLANILMASI’
Bir diğer ekip üyesi olan Muhammet Tosunoğlu ise bu roketin diğerlerinden farkını tekrar kullanılabilir olması olarak belirtti. Ay’a yumuşak iniş yapabilen bu roket, gelecekte Türkiye’nin uzay çalışmalarında söz sahibi olmasını hedefliyor. TÜBİTAK’ın desteklediği bu önemli projenin, ilerleyen zamanlarda daha da büyüyerek Türkiye’nin uzay alanındaki yerini güçlendirmesi bekleniyor.